Arbury House

Arbury House is an two-storey, clay-roofed brick building in the historic village of Ashwell, Hertfordshire. The attached garage is weather boarded. The surrounding residential area has a consistent character, with many local buildings constructed circa 1960. The site is located at the end of a row of houses to the north-west of Newnham Way. Well-screened by mature trees, this is an edge location as the village frays into an adjacent field.

The garden at Arbury House slopes away from the road towards the rear of the property, where a hard surfaced tennis court sits. Brooks Murray were asked to bring forward a proposal  for a new dwelling here.

Location

Arbury House, Ashwell

Build Cost

Not disclosed

Client Name

Private Client

 

Design has been informed by careful study of its site and surroundings along Newnham Way, its potential relationship to adjoining properties, the planning history of the site and nearby properties, existing boundary features, the character and appearance of the area; with a clear focus on the applicant’s needs and living requirements.

The proposed  is to provide a single infill dwelling house, reaching one and a half storeys, at the rear of Arbury House. Comprising four bedrooms, this was designed with a separate access to the current dwelling and on-site parking. A careful, L-shaped layout uses the available land efficiently whilst respecting its surroundings at the end of the long sloping garden and ensuring that the view from the current dwelling is not unduly affected.

Careful cottage design respects the character of the village, whilst a suitable palette of materials will be selected to ensure that the new house is congruous with its surrounding landscape. In this case, for example, a slate roof with pale brown weather-boarded external walls. The dwelling will be set within its own garden, providing a good amount of outdoor amenity space to the future residents. Existing mature trees to the rear of the site will be retained. New hedgerow planting and a fence along the edge of the site fronting onto the bridleway will enhance existing natural screening.